Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 w Podprogramie 2018 – efekty
Utworzono dnia 18.07.2019
Ośrodek Pomocy Społecznej w Skąpem przy współpracy Bankiem Żywności w Gorzowie Wielkopolskim realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym)
- Pomoc żywnościowa trafiła do 330 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Skąpe.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym: 18,4 ton żywności, tj. 1233 paczek żywnościowych.